Το βοτσαλωτό της αυλής


bell_tower8
Το 1932, ο τότε πρόεδρος της Κοινότητος Ιωάνης Καβρουδάκης, επισκεύασε τα κηπάρια της εκκλησίας, έκανε τα όμορφα πεζούλια με τις πέτρινες τετράγωνες γλάστρες έκανε την πολύ μελετημένη και καλλιτεχνική πλακόστρωση του δρόμου που περνά ανάμεσά τους και προ παντός το μεγάλο βοτσαλωτό στην αυλή της εκκλησίας. Το σχεδίασε και το φιλοτέχνησε με το χέρι του ο ίδιος, βοηθούμενος από συνεργείο κτιστών με επικεφαλής τον χτίστη Νικόλα Αϊβαλιώτη από τον Τριοβάσαλο. Το μωσαϊκό αυτό, έγινε με χρωματιστά βότσαλα από μηλέικες παραλίες, τα οποία έφεραν μέχρι την προκυμαία, βαρκάρηδες του χωριού και τα ανέβασαν επάνω στην εκκλησία τα παιδάκια του σχολείου με μικροδοχεία. Το κύριο θέμα που πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης, είναι ένα πουλί –αετός– που πετά προς την ανατολή όπου διακρίνεται ένας ήλιος με τις ακτίνες του. Κάτω από την νοτιότερη ακτίνα ένας καρδιόσχημος κύκλος περικλείει τα αρχικά του καλλιτέχνη: «Ι.Γ.Κ.». Μια λατινική επιγραφή με λευκά βότσαλα κοντά στις ακτίνες λέει: EX ORIENTE LUX (= Εξ Ανατολών το Φώς). Πιο ανατολικά, προφανώς για κάλυψη του κενού, διακρίνεται μία λύρα του Απόλλωνος, ελαφρά κατεστραμμένη από τις περιπέτειες της Κατοχής και των πολεμικών γεγονότων. Στο κάτω μέρος του αετού διακρίνεται το επίσημο έμβλημα του Αδάμαντα. Το έμβλημα αυτό περιλαμβάνει, βασικά έναν σταυρό, πάνω σε ένα μοτίβο λαβυρίνθου αντιγραμμένο από αρχαίο νόμισμα της Κνωσσού. Ο σταυρός έχει στην κορυφή τον μινωϊκό διπλό πέλεκυ, που διασπά τη συνέχεια μιας αλυσίδας, και καταλήγει σε μιαν άγκυρα που περιτρέχεται από φλόγες και ακουμπά σε ένα μήλο. Αριστερά και δεξιά του μήλου, βλασταίνουν «φυλλοφόροι κλαδίσκοι» ενώ το σύνολο της σύνθεσης περικλείεται με δύο κλαδιά, ελιάς δεξιά και δάφνης αριστερά. Το όλο σχέδιο του εμβλήματος, στο βοτσαλωτό που πραγματευόμαστε, συνοδεύεται αριστερά και δεξιά, από δύο δελφίνια. Πάνω από το κεφάλι του δυτικού δελφινιού διακρίνεται η χρονολογία κατασκευής: «ΑΥΓ(ΟΥΣΤΟΣ) 1932». Τις παρυφές του μωσαϊκού, διατρέχει μία επιγραφή σε κεφαλαία και με άσπρα βότσαλα, αρχίζοντας από δυτικά: «Ευχαριστώ σε Κύριε ο Θεός μου ο επισχών την καρδίαν μου προς οργήν ματαίαν. Ιδού γαρ υπέμεινα έως εκδίκησ…» (την κατάληξη της λέξης διακόπτει ο τοίχος του ανατολικού κηπαρίου).

Όπως ο ίδιος ο Καβρουδάκης έχει εξηγήσει, το έμβλημα του χωριού, έχει την εξής σημασία: «Ένδοξο παρελθόν (κλάδος δάφνης αριστερά) που το διαδέχεται η δουλεία (αλυσίδα) την οποία σπάει η επανάσταση των Κρητών (διπλούς μινωικός πέλεκυς) από την οποία απορρέουν οι περιπέτειες της εξορίας των επαναστατών (λαβύρινθος της Κνωσσού) στην οποία μόνο στήριγμα υπήρξε η Πίστη (Σταυρός). Οι πρώτοι οικιστές του Αδάμαντα, Κρήτες, ευρήκαν καταφύγιο (άγκυρα) στη Μήλο (μήλο), όπου έφτιαξαν την νέα εστία των (πύρ), Φυλλοφόροι κλαδίσκοι στο σημείο επαφής άγκυρας και μήλου, συμβολίζουν την αναβλάστηση της νέας γενιάς. Τέλος, ένας κλάδος ελιάς, δεξιά συμβολίζει την καρποφόρο ανάπτυξη του Αδάμαντα».

Unable to Launch Flash Player

This message is being displayed because the browser was unable to load the Flash Player required to display this content.

There are several possible causes for this;

  1. Your current Flash Player is outdated or it is not installed on your system. Download the latest Flash Player.
  2. Your browser does not have JavaScript enabled, this is required to load the Flash content.
  3. The Theme file used to generate this site may be missing the required JavaScript to launch the Flash player.