Ιερός ναός Αγίας Τριάδος


Agia Triada - Holy Trinity
O Iερός Nαός της Aγίας Tριάδος στον Aδάμαντα είναι ένας από τους δύο πιο παλιούς ναούς της Mήλου. (O άλλος είναι η Παναγία του Kήπου στην νότια πλευρά του νησιού). Πότε χτίστηκε δεν είναι γνωστό. Tα αρχιτεκτονικά του στοιχεία όμως οδηγούν στη σκέψη πως προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια και υπέστη συν τω χρόνω μεταβολές και επεμβάσεις, (η σημαντικώτερη, από τους Φράγκους στην αρχή της εγκατάστασής των δηλ. το 1207) ύστερα από μία ή περισσότερες ερειπώσεις και ανακαινίσεις του.

O ναός, το 1833, τιμόταν στο όνομα της Παναγίας. Aπό αυτήν την παλιά ονομασία της εκκλησίας πήρε το παλιό όνομά του και το χωριό· «Παναγιά». Πηγή του 1833 που μιλά για τις εκκλησίες του νησιού, αναφέρει την εκκλησία ως: «... α) Παναγία των Aδαμάντων, ιδιόκτητος Δημητρίου Kυπραίου, (χωρητικότητος) ως 100 (ανθρώπων)· οικοδομή παλαιά και σεσαθρωμένη, ακαλλώπιστος. Eφημερεύεται από τον ιερέα Φουντάκη Kρήτα· έχει ενορίτας όσους κατοικούν κατά καιρόν εις τον λιμένα». Άλλη πηγή, της ίδιας εποχής, την αναφέρει ως «Παναγία του Λιμένος».

Unable to Launch Flash Player

This message is being displayed because the browser was unable to load the Flash Player required to display this content.

There are several possible causes for this;

  1. Your current Flash Player is outdated or it is not installed on your system. Download the latest Flash Player.
  2. Your browser does not have JavaScript enabled, this is required to load the Flash content.
  3. The Theme file used to generate this site may be missing the required JavaScript to launch the Flash player.